Asocierea in business si cum am facut un parteneriat de 10 mil $

Am observat din ce în ce mai des un subiect de mare interes și am decis să îl abordez – este vorba despre asocierea în afacere. De ce ar trebui (sau nu) să ai un asociat?

Înainte de a vorbi despre parteneriatul de business dintre mine și Alex, vă voi scrie aici despre câteva din situațiile pe care le-am întâlnit de-a lungul timpului și aspectele pozitive sau negative pentru fiecare în parte.

01. Asocierea “cash-knowledge” – (tu ai banii și ai vrea ca altcineva care “pare bun” să se ocupe de afacerea propriu-zisă) – o rețetă sortită eșecului în cele mai multe cazuri.

Circulă pe net o poveste foarte bună a lui Warren Buffet în care spune că a avut câteva principii de la care nu s-a abătut de-a lungul timpului și care s-au dovedit a fi cheia succesului pentru el. Unul din ele este acesta: nu investi bani serioși într-un domeniu în care nu ai cunoștințe destule, mai ales dacă este vorba de o investiție majoră pe care te bazezi.

Nu vă așteptați ca cineva la început de drum să vă poată construi o afacere dacă îi puneți la dispoziție partea financiară. După cum puteți vedea peste tot în jurul vostru, de multe ori nu partea financiară este cea care face o afacere să meargă. Dacă ar sta lucrurile așa, atunci toți am lua credite de la bancă și am face milioane de dolari din $10k.

02. Asocierea “knowledge <-> cash” – este vorba despre aceea asociere în care unul dintre asociați vine cu tot pachetul de “knowledge” (adică vine cu toate cunoștințele necesare pentru a da drumul la business și va continua să studieze modelul de afacere și oportunitățile de creștere și după asociere de UNUL SINGUR) – nu tocmai cea mai bună alegere.

Și vă spun de ce: dacă faci ceea ce trebuie, creșterea în acest tip de business este una foarte accelerată iar investiția inițială oferită de unul dintre asociați ajunge să fie nesemnificativă față de fluxul de numerar pe care îl generează afacerea. Când acest lucru se va întâmpla nu va fi tocmai comod să fii tu singurul care caută metode de creștere și își bate capul cu absolut tot.

Dacă optați pentru acest model de afacere aveți grijă la procentele cu care începeți asocierea. Nu oferiți în nici un caz 50-50 deoarece veți fi dezamăgiți în scurt timp atunci când banii încep să vină și munca devine din ce în ce mai serioasă.

03.Asocierea “50-50 knowledge/cash” – un model de afacere foarte sănătos, însă cu o condiție: cunoașteți-vă bine înainte de a începe.

Cel mai nepotrivit lucru ar fi să sunați un prieten din copilărie cu care nu ați mai avut de-a face de mult timp și să încercați să legați un parteneriat pe baza unei vechi prietenii. BIG mistake! Asociați-vă cu o persoană lângă care ați petrecut o bună perioadă de timp și pe care ați văzut-o la lucru des în ultima perioadă.

Dacă este o persoană cu o etică bună de muncă și care își asumă des responsabilitatea, atunci veți avea un asociat cu adevărat bun. Nu vă asociați cu persoane care dau des “vina” pe sistem, pe politicieni, sau pe orice altceva. Vor fi primii care “abandonează corabia” atunci când lucrurile nu merg cum și-ar dori.

Este evident care este cea mai bună metodă de asociere (nr.3) și chiar dacă a avea un asociat face de multe ori diferența în situații cheie, asta nu înseamnă că ar trebui să faceți compromisuri. Un parteneriat prost te încurcă mult mai mult decât dacă te decizi să pornești singur pe acest drum.

În ceea ce ne privește pe noi, a fost clar de la început un singur lucru: am ars toate corăbiile, am renunțat la orice altceva și ne-am dedicat total acestui model de business. Când știi că nu ai la ce să te întorci, atunci este momentul în care îți dai seama că trebuie să faci lucrurile să meargă.

Ne cunoșteam modul de lucru unul altuia, dorința de a reuși, și știam că indiferent de ce s-ar întâmpla vom fi acolo unul pentru altul muncind cât de mult posibil.

E greu să găsești asta la un asociat.

Acest lucru nu se vede doar la început când toți avem avânt și când viața/afacerea încă nu a dat cu noi de pământ. Acest lucru se vede și în momentele grele când business-ul nu merge așa cum vrei și când parcă nimic nu te mai motivează să continui, SAU (în cazul fericit), atunci când ar fi poate ușor să pleci dintr-o vacanță în alta și să o lași mai ușor cu munca.

Aveți nevoie de cineva care să vi se asemene, să vă conectați într-o viziune comună și să aveți țeluri la același nivel.

Nu e de multe ori tocmai ușor să găsești o astfel de persoană, însă dacă nu ai grijă cu cine te asociezi s-ar putea să fie o idee mai bună să începi singur.

“You cannot change the people around you, BUT you can change the people that you choose to be around…”

Multă bafta!

Mircea

Distribuie pe: